8 здравословни летни храни, които да добавите към вашeто меню

Храна

Разберете защо летните храни, които обичате толкова много, са толкова добри за вас.

Това е лятото – онова невероятно време на годината, когато пресните плодове изобилстват. Обичам това, че има изобилие от свежи, вкусни и здравословни избори. Още по-добре: много от летните плодове и зеленчуци са напълнени с тайни ползи за здравето. Ето някои от любимите ми и защо те са особено добър избор през лятото.


1. Диня

Съдържанието на динята поддържа паметта ви остра и настроението ви стабилно. Освен това помага да поддържате тялото си хладно (чрез изпотяване) през горещите летни месеци. Добрата новина е, че не е нужно да пиете вода. Можете просто да ядете – освен че доставя защитен за кожата ликопен, динята е 92 процента вода (оттук е и името). Още една благодат? Изследванията показват, че консумирането на храни, пълни с вода, ви помага да сте доволни от по-малко калории. (Интересното е, че пиенето на вода заедно с храни няма същия ефект.)


2. Царевица

Нищо не описва лятото така добре, като прясната сладка царевица. А знаете ли, че два антиоксиданта – лутеин и зеаксантин – в царевицата, могат да действат като естествени слънчеви очила, като помагат за образуването на макуларен пигмент, който филтрира някои от вредните лъчи на слънцето? Вярно е. Същите антиоксиданти също могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация – водеща причина за слепота при хора над 60-годишна възраст (макар че голяма част от вредите настъпват десетилетия по-рано).


3. Домати

Няма съмнение, че слънцезащитният крем трябва да бъде първата ви мисъл за защита срещу лятното слънце. Но яденето на домати може да ви осигури малко допълнителна защита: консумацията на повече ликопен – каротеноидът, който прави доматите червени – може да защити кожата ви от слънчево изгаряне. В едно проучване участниците, изложени на ултравиолетова светлина, имат почти 50 процента по-малко зачервяване на кожата, след като ядат 2 1/2 супени лъжици доматено пюре (или пият около 1 2/3 чаши сок от моркови дневно), в допълнение към редовната си диета , за 10 до 12 седмици. Добавките обаче не са били толкова ефективни: в същото проучване тези, които са получавали ликопен добавка или синтетичен ликопен, не са били защитени значително от слънчево изгаряне.


4. Боровинки

Пресните боровинки направо са специално лакомство! Оказва се, че антиоксидантите в тях могат да помогнат да се предпазите от умората на мускулите, като се отстранят допълнителните свободни радикали, които мускулите произвеждат по време на тренировка, според последните изследвания от Нова Зеландия.


5. Череши

Това лято се радвайте както на сладките, така и на тръпчивите сортове. Пиенето на тръпчив черешов сок може да ви помогне да получите по-добър сън през нощта и да намали болката след тренировка. Но знаете ли, че съединенията в тръпчивите череши също могат да ви помогнат да отслабнете и да сте по-стройни? Антоцианините в тръпчивите череши активират молекула, която спомага за обогатяване на изгарянето на мазнините и намалява складирането на мазнини. За да не се прекалява, сладките череши се зареждат с калий, естествен редуктор на кръвното налягане. Плюс това сладките череши са богати на бета каротин, витамин С, антоцианини и кверцетин, които могат да работят заедно синергично за борба с рака.


6. Студено кафе

Пиенето на една чаша кафе дневно може да намали риска от развитие на рак на кожата. В едно проучване на над 93 000 жени, публикувано в Европейското списание за превенция на рака, тези, които пият по една чаша кафе с кофеин на ден, намаляват риска си от развитие на немеланомен рак на кожата с около 10 процента. И колкото повече пиели до около 6 чаши на ден, толкова по-малък е рискът им.


7. Малини

Малините са чудесен източник на фибри – някои от тях са разтворими под формата на пектин, който помага за понижаване на холестерола. В една чаша малини има 8 грама фибри – и проучване в Journal of Nutrition показва, че консумацията на повече фибри може да помогне за предотвратяване на наддаването на тегло или дори да насърчи загубата на тегло. В хода на двугодишно проучване изследователите установяват, че когато участниците в изследването усилват фибрите си с 8 грама за всеки 1000 калории, те губят около 4 1/2 килограма. Опитайте сами. Ако консумирате 2000 калории на ден, стремете се да увеличите фибрите си с 16 грама.


8. Студен чай

Разбира се, голяма чаша леден чай в горещ ден е освежаваща, но знаехте ли, че това също може да донесе на тялото ви и нещо добро? Проучванията показват, че ако пиете чай редовно, може да намалите риска от болестта на Алцхаймер и диабет, плюс да имате по-здрави зъби и венци и по-здрави кости. Как? Чаят е богат на клас антиоксиданти, наречени флавоноиди. Независимо от сорта – черен, зелен, улун, бял или билков – увеличете максимално силата на чаените флавоноиди, като го пиете прясно сварен. Ако искате да запазите партида студен чай в хладилника си, добавете малко лимонов сок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *