Растенията, подходящи за балкона вкъщи

За дома

Балконите може да са малки, но не позволявайте това да ви спре да създадете свой собствен мини оазис.Когато купувате растения, саксии и други предмети за вашия балкон, има няколко неща, които трябва  да имате предвид.

Първото е теглото – компост и тежки бетонни или теракотени саксии могат да бъдат изненадващо тежки. Винаги знайте колко тегло може да поеме балконът ви и избирайте по-леки пластмасови или смолни съдове пред тежките. Що се отнася до компоста, помислете за закупуване на компост, който е специално обузначен като лек.


Второ, помислете какво изложене е вашият балкон. Ако е ветровито и не много защитено, ще трябва или да създадете някакъв подслон под формата на вятърни отвори, или да изберете растения за открити места. Почерпете вдъхновение от растенията, които процъфтяват в блестящи крайбрежни градини.Накрая ще трябва да помислите колко слънце получава вашият балкон. Ако е на сянка през повечето или през целия ден, отидете на растения, обичащи сянка. Растенията на слънчеви балкони могат да бъдат изложени на риск от слънчево изгаряне, особено ако се използва прозрачно стъкло. В този случай растенията със сребърна зеленина като лавандула и артемизия, които са по-добри при отразяване на слънчевата светлина, са добър избор.Ако отглеждате стайни растения, дайте им лятна почивка на балкона си.

Билки

Билките са блестящи растения за балкони. Не само можете да се насладите на свежи, ароматни и пресни билки, но повечето остават сравнително малки, така че са добре пригодени за съдове. За слънчеви балкони опитайте да отглеждате мащерка, градински чай, розмарин и чесън.

Ако отглеждате стайни растения, дайте им лятна почивка на балкона си. Кактусите и сукулентите ще насладят топлината и яркостта на слънчев балкон, но осигуряват харесващи сянка стайни растения като калатеи, филодендрони и нежни папрати с малко убежище от слънцето, ако е необходимо.Растения легла

Има толкова много легла растения, които можете да отглеждате, с безкрайни сортове, които да изпробвате и комбинирате помежду си. Повечето са едногодишни или нежни трайни насаждения, така че можете да опреснявате показванията си всяка година. За слънце, помислете за цинии, пеларгонии и колеус. Ако балконът ви е в сянка за част от деня, бегониите и никотианите ще се радват на тези условия.

 


Ягоди

Ягодите са един от многото плодове, които можете да отглеждате в саксии, контейнери и висящи кошници на балкон.


Домати

Доматите са универсална култура, която може да се отглежда в много контейнери, включително висящи кошници, корита и кутии за прозорци, въпреки че най-добре е топъл, слънчев балкон. Други балконски култури за отглеждане включват маруля, пролетен лук и бял боб. Започнете с тези растения, които спестяват място за растителни култури.Жасмин

Ако предвиждате топли летни вечери, прекарани на балкона, ароматични растения като жасмин са от съществено значение. Алпинистите могат да се използват и за осигуряване на скрининг на балкони.Луковици

Луковиците не изискват огромен корен, така че щастливо ще растат и ще цъфтят в саксии. Обикновено крушките също са евтини за закупуване. За зимния цвят внимавайте за  кокичета. Удължете цвета на пролетта с нарциси, лалета и зюмбюли – има тонове избор. 


Бегонии

Дръжте бегониите си на светла сянка, поливайте ги последователно и те ще цъфтят за вас година на година на балкона на вашия апартамент.


Петунии

Когато става въпрос за апартаментни балконски растения, петунията може да е топ. Петуниите се предлагат в няколко различни цвята и растат почти без никакви усилия от вас. Те просто изискват добро торене и много слънце.Растенията могат да превърнат балкона на вашия апартамент от суха, безплодна пустош в буйна и жизнена градина.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *