10 предимства на спорта

Спорт

Занимавала съм се с много спортове през годините и понастоящем съм запален играч по тенис, така че реших, че би било добре да разгледаме някои от многото предимства на спорта.

Освен многото утвърдени здравословни предимства, има и някои социални и психологически бонуси. Направени са значителни проучвания за ползите за здравето от упражненията и реших да изброя няколко от тях.

Не съм лекар или идвам от медицински произход. Имайте предвид, че тази статия е написана от гледна точка на запален играч. Горещо препоръчвам, ако обмисляте да започнете да спортувате, първо трябва да говорите с вашия лекар, особено ако не сте били физически активни напоследък. Най-общо казано, за да избегнете наранявания или контузии, трябва да бъдете предпазливи по отношение на физическите натоварвания, започнете леко и постепенно увеличавайте интензивността, докато станете по-издражливи.


10 предимства на спорта

*По-здраво сърце
*Намален стрес и тревожност
*Разнообразни социални връзки
*Намален риск от диабет
*Намалена телесна мазнина
*Работа в екип
*По-добър сън
* Понижено кръвно налягане
*Подобрен външен вид
* Подобрено настроение


1. По-здраво сърце

За съжаление сърдечните заболявания са причина номер едно в смъртта в САЩ, но добрата новина е, че многобройните проучвания показват, че редовните упражнения могат драстично да увеличат здравето на сърцето и да намалят шансовете от смърт от сърдечно-съдови заболявания.

Проучване на British Journal of Sports Medicine, например, показа, че хората, които плуват или играят ракетни спортове (като тенис, бадминтон, скуош) или се  занимават с аеробика (включително танци), преживяват драстично намаление на смъртността от сърдечно-съдова смърт . Степента на намаление е 41% за плуване, 56% за ракетни спортове и 36% за аеробика.


2. Намален стрес и тревожност

Над две трети от американците казват, че ежедневно изпитват стрес или тревожност, но знаете ли, че проучванията показват, че физическата активност, свързана със спортно участие, може да намали тези проблеми?

Според медицинското училище от Харвард, упражнението се бори със стреса както чрез неврохимични, така и поведенчески средства. Аеробните упражнения намаляват стресиращите хормони, като адреналин и кортизол, като в същото време стимулират ендорфините, които осигуряват повишаване на настроението и общото усещане за благополучие.

Предимствата  включват по-добра представа за себе си, тъй като отслабвате и получавате мускулен тонус, както и повишена увереност и енергия.3. Разнообразни социални връзки

Спортните клубове и отбори съдържат хора от различни среди, професии и възрасти, но всички са обединени от ентусиазма си към играта. Това е чудесен начин да се запознаете с нови хора и да общувате. Освен това, ако някога се наложи да намерите адвокат, строител или да получите достъп до местни знания и да получите препоръки, питането в местния спортен клуб често е чудесно място за начало.

Не мога да ви кажа колко пъти са ми помагали други членове на отбора или  техните съвети по въпроси в спорта и извън него. Всеки път, когато отида на ново място, първото нещо, което правя е да се присъединя към спортен клуб и да създам нови приятели и контакти.


4. Намален риск от диабет

Американската диабетна асоциация препоръчва комбинация от аеробна активност и изграждане на сила за намаляване на риска от развитие на преддиабет и захарен диабет тип 2 (както и управление на диабета като цяло). Примери за спортни занимания, които могат да намалят риска включват: колоездене, плуване, тенис, бягане, гребане и ски.


5. Намалена телесна мазнина

Участието в спортни дейности се утвърждава като чудесен начин за отслабване. Според британския журнал за спортна медицина, упражненията, които включват кратки изблици на интензивни усилия, са най-ефективни, но тренировка с по-ниска интензивност все още може да работи за онези, които не могат да тръгнат прекалено силно по някаква причина.

Загубата на тегло е просто математическо уравнение – трябва да изгаряте повече калории, отколкото консумирате всеки ден. Спортът може да ви помогне да изгорите калории по забавен начин.6. Работа в екип

Играта като част от екип е чудесен начин да се обвържете с другите. Тя може да създаде дълбоко чувство на удовлетворение, когато общуването, сътрудничеството и практикуването се обединят положително.

Работата в екип може да бъде прекрасно за деца и може да подобри морала и ефективността на възрастните. Екипите могат да донесат дълбоко чувство за принадлежност и никога да не спирате да се учите, когато сте част от тях, според моя опит.


7. По-добър сън

Въпреки че има ограничено количество проучвания, които разглеждат връзката между упражненията и съня, изглежда, че има положителна връзка. Според Националната фондация за сън редовното упражнение може да помогне на хората с проблеми със съня да получат повече сън, въпреки че точният механизъм за това как се случва все още не е известен със сигурност.8. Понижено кръвно налягане

Редовните аеробни занимания могат да се използват за контрол или понижаване на кръвното налягане. Аеробните упражнения използват множество различни мускули при многократни и ритмични движения.

Аеробните спортни дейности могат да включват неща като игра на тенис, бадминтон, бягане, колоездене и плуване. Хубаво е възрастните да се стремят да правят минимум от 50 минути (2 часа и 30 минути) до 300 минути (5 часа) на седмица с умерена интензивност или 75 минути (1 час и 15 минути) до 150 минути (2 часа и 30 минути) на седмица с интензивна аеробна физическа активност. 9. Подобрен външен вид

Освен загуба на тегло, физическата активност може да помогне на външния ви вид чрез подобрен мускулен тонус. Колкото повече използвате мускулите си, толкова по-добра е вашата физическа издръжливост и цялостна сила. Да бъдеш физически активен, също така позволява повече приток на кръв и кислород, което ви придава блясък и засилен тен.10. Подобрено настроение

Според учените спортните занимания могат да задействат мозъчни клетки, които повдигат настроението ви и ви карат да се чувствате по-щастливи.

Изследване, публикувано в The Lancet от учени от Йейл и Оксфорд, предполага, че упражненията са по-важен фактор за участниците в определянето на нивото им на настроение, отколкото тяхното икономическо положение. Той показа, че докато хората, които спортуват редовно, са склонни да се чувстват зле в продължение на 35 дни в годината, неактивните участници се чувстват зле 18 дни повече, съществена разлика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *