Храни, които ви карат да се чувствате сънливи по време на работа

Храна

Винаги се чувствате сънливи когато се предполага, когато имате много работа? Вашата храна може да бъде виновникът зад това чувство.


 Никой шеф няма нужда от сънлив мозък, защото всички знаем, че сънят е голям враг на производителността. Ще бъде смутително и в случай, че колегите ви ви хванат да спите, когато не трябва да спите. Ще станете за смях в офиса или още по-лошо, ще започне да се говори зад гърба ви, че сте некомпетентни.
Ето някои от храните, които могат да ви накарат да се чувствате сънливи на работното си място:

Мляко и други млечни продукти

Млечните продукти са богати на триптофан. Триптофанът е основна аминокиселина, която помага за производството на серотонин. Серотонинът може да се превърне в мелатонин, който е много добър индуктор на съня. Счита се, че серотонинът създава усещане за благополучие, което означава комфорт.

Овесена каша

Овесената каша е вариант за здравословна закуска. Но също като млечните продукти, овесената каша съдържа мелатонин – аминокиселина, която също предизвиква сънливност.

Маруля

Друг индуктор на съня е марулята.  Марулята съдържа лактукарий, който е известен с успокоителните свойства, което от своя страна води отново до сънливост.

Въглехидрати

Храни, богати на въглехидрати, също са известни индуктори на съня. Те произвеждат инсулин и високите нива на инсулин в тялото ви могат да ви накарат да се чувствате сънливи.

Банани

Бананите са богати на магнезий и имат много ползи за организма. Същият магнезий обаче може да ви накара да заспите.

Пчелен мед

Медът съдържа глюкоза, която може да доведе до спиране на мозъка на орексин, химикал, който е отговорен за поддръжката ви бодри.

 Паста

Да, въглехидратите ви дават енергия, но „яденето на рафинирани въглехидрати като тестени изделия може да предизвика повишаване на кръвната захар, последвано от понижаване на нивата на инсулин, което може да причини умора и слабост. Същото важи и за белия хляб, сладкишите, кифлите и преработените храни. Високото им съдържание на брашно и захар ще доведе до сънливост.

Червено месо

Червеното месо ви дава желязо, което е усилвател на енергията, но също така има високо ниво на мазнини. Месото с високо съдържание на мазнини, пълномаслените млечни продукти, пицата и и сосовете могат да ви накарат да се почувствате сънливи след като ги ядете. Това е така, защото мазнините са по-трудни за разграждането на организма и изискват по-сложен процес от другите хранителни вещества. Поради това тялото ви изпраща повече енергия към източника на храносмилане, оставяйки ви да се чувствате сънливи.

Сьомга

Сьомгата е чудесен източник на протеини и полезни за вас Омега-3 мастни киселини. Въпреки това, сьомгата и някои други видове риба са богати на витамин В6, който тялото използва, за да направи мелатонин, хормон на съня. Ако някой е с естествено ниска енергия и иска да поддържа енергията и вниманието на най-високо ниво, яжте сьомга вечер, когато може да се използва ефективно.

Череши

Черешите са естествен източник на мелатонин, хормон, за който се знае, че подобрява качеството на съня, което е чудесно за вечерните часове, но не и през деня. Яденето редовно на черешите могат дори да помогнат да възстановите естествения си цикъл на сън и да регулирате циркадните ритми на тялото си. Що се отнася до тръпчивия черешов сок, който набира все по-голяма популярност, малко проучване показва, че когато възрастни с хронично безсъние изпиват по чаша черешов сок два пъти на ден, те изпитват известно облекчение по отновение на безсънието си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *