Храни, добри за здравето на очите

Храна

Морковите  са най-известната храна за доброто здраве на очите ви. Но другите храни и техните хранителни вещества може да са по-важни за поддържане на зрението ви с възрастта. Витамините С и Е, цинк, лутеин, зеаксантин и омега-3 мастни киселини също играят роля за здравето на очите. Те могат да помогнат за предотвратяване на катаракта, замъгляване на лещата на очите ви. Те могат също така да се борят с най-вероятната причина за загуба на зрение, когато сте по-възрастни: свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). 

Винаги е най-добре да приемаме хранителните вещества, за които знаем, че помагат на зрението от храните. Храните могат да съдържат много други хранителни вещества, за които не сме наясно, че също могат да помогнат. 


Ето няколко мощни храни за здравословни очи, които да опитате. 

Спанак и кейл 

Антиоксидантите предпазват от увреждане на очите от неща като слънчева светлина, цигарен дим и замърсяване на въздуха. Тези листни зелени са заредени с две от най-добрите за очи, лутеин и зеаксантин. 

Те влизат в лещата и ретината на окото ви и се смята, че абсорбират вредната видима светлина. Повечето хора имат недостиг на тези две хранителни вещества, но това може да се промени лесно . 

Яденето на сварен замразен спанак в продължение на една седмица ще ви помогне да намалите риска от заболяване на очите, свързано с възрастта. Кейлът има двойно тези хранителни вещества. Зеленина, броколи и ярко оцветени плодове като киви и грозде също са начини да ги получите. 


 Грейпфрут, ягоди и брюкселско зеле 

Витамин С е основен антиоксидант. Тези храни са сред най-важните източници на витамин С. Яжте половин грейпфрут и шепа брюкселско зеле или ягоди (половин чаша) на ден. Папаята, портокалите и зелените чушки същоса други добри източници. 


Семена, ядки и пшеничен зародиш 

Витамините С и Е работят заедно, за да поддържат здравата тъкан здрава. Но повечето от нас не получават толкова много витамин Е от храната, колкото трябва . Вземете малка шепа слънчогледови семки или използвайте супена лъжица масло от пшеничен зародиш в салатата си, за да си го набавите. Бадемите, пеканите и растителните масла също са добри източници. 


Пуешко, стриди и раци 

Само две стриди ви дават повече от достатъчно дневен цинк, който поддържа ретината на окото ви в добро състояние. Един чудесен източник е и сандвич с пуйка. Цинкът може да се намери и в други меса, яйца, фъстъци и пълнозърнести храни. Сьомга, Сардини и Херинга 

Омега-3 мастните киселини, които поддържат сърцето и мозъка ви здрави, също могат да защитят очите ви, като се борят с възпалението и помагат на клетките да работят по-добре. Сьомгата, сардините и херинга имат най-много омега-3, но рибата тон също е добър източник. 

Омега-3 мастните киселини, които поддържат сърцето и мозъка ви здрави, също могат да защитят очите ви, като се борят с възпалението и помагат на клетките да работят по-добре. Сьомгата, сардините и херинга имат най-много омега-3, но рибата тон също е добър източник. 


Моркови, тиква и сладък картоф 

Не забравяйте наситените оранжеви и жълти зеленчуци и плодове за бета каротин. Той се превръща във витамин А, който помага за предотвратяване на нощна слепота. Малък сладък картоф, морков или купа с тиквена супа ви създава за деня. Зимни тиква, къдраво зеле и червен пипер са други основни източници. Ползи за здравето на тиквата 

Тиквите са добри за повече от просто есенен декор. Като част от вашата диета те правят мощен хранителен удар. 

 Има много храни, които са богати на витамини и ще ви помогнат да поддържате здравето на очите си в отлично състояние. Включете още сега някои от храните в менюто си и се радвайте на красиво зрение дълго време!  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *