Симптоми на лоша или повредена бензинова помпа

Автомобили

Общите признаци включват шум, трудно стартиране, проблеми с работата на двигателя и невъзможност за стартиране на автомобила.


На практика всички съвременни превозни средства с двигатели с вътрешно горене се предлагат оборудвани с горивни помпи. Горивната помпа е отговорна за доставянето на гориво от резервоара за газ към двигателя при подходящо налягане, необходимо за изискванията за производителност. Когато ключът е включен, горивната помпа се активира и под налягане, което може да се чуе като тиха хленка или шумолене в някои автомобили. Горивните помпи на повечето съвременни превозни средства са електрически и се монтират в резервоара за гориво. Някои превозни средства обаче са оборудвани с редови или механични горивни помпи. Тъй като горивната помпа е компонентът, отговорен за снабдяването на двигателя с необходимото за него гориво, всякакви проблеми с него могат да причинят големи проблеми с управляемостта и производителността. Обикновено лоша или повредена горивна помпа ще доведе до един или повече от следните симптоми, които предупреждават водача за потенциален проблем.


1.Шум от резервоара за гориво

Един от първите симптоми на проблем с бензинова помпа е силен хленкащ звук. Старата или износена горивна помпа може да произведе забележимо силен звук, докато работи. Повечето горивни помпи ще предизвикат тихо шумотевие при нормалната си работа, но прекалено силното хленчене, идващо от резервоара за гориво, обикновено е знак за проблем. Възможно е да няма достатъчно гориво, повредена помпа или замърсено гориво вътре в системата.2. Трудно sтартиране

Друг симптом, често свързан с проблемна горивна помпа, е затруднение при стартиране. Тъй като горивните помпи работят винаги, когато запалването е включено, в крайна сметка те могат да се износват и отслабват с течение на времето. Слабата горивна помпа все още може да изпомпва гориво, но автомобилът може да изпита трудности, като се започне от липсата на налягане. Отслабената горивна помпа може да накара превозното средство да поеме повече манивела за стартиране от нормалното, а в по-сериозните случаи дори може да накара превозното средство да изисква няколко завъртания на ключа, преди да започне.


3.Разпръскване на двигателя

Един от най-сигурните индикатори за дефектна горивна помпа е разпръскващият двигател – обикновено при високи скорости. Ако шофирате с постоянно висока скорост и двигателят внезапно се разпръсква, преди да се върнете към нормална работа, това може да показва проблеми в горивната помпа. В този случай горивната помпа не може да осигури постоянен поток от гориво към двигателя при идеалното налягане.


4.Застой при високи температури

Отлагането може да се случи поради множество проблеми в превозното средство, но обърнете внимание, когато се случва често при високи температури, показани на термометъра на автомобила. Повишаването на температурата в съчетание със спирането често показва проблем с двигателя на горивната помпа. Ако отлагането продължава да се наблюдава с нарастващ температурен манометър, това може да показва влошаване на горивната помпа и нужда от подмяна.


5.Загуба на мощност

Друга индикация за лоша горивна помпа е загуба на мощност, когато автомобилът е под напрежение – например шофиране нагоре или пренасяне на тежък товар – или докато ускорите. Двигателят се изключва, защото отслабващите части на горивната помпа не могат да бъдат в крак с повишените нужди на автомобила в тези ситуации. При тези обстоятелства колата ще се почувства така, сякаш не е в състояние да измине или поддържа предвиденото количество мощност. Ако горивната помпа е причината, това означава, че тя вече не може да регулира точно налягането на горивото и да осигури съответното количество гориво на двигателя.


6.Нисък пробег на горивото

Ако изглежда, че пълните колата си повече от обикновено, това може да се дължи на проблем с горивната помпа. Клапанът в горивната помпа може да не се отваря, което води до повече гориво от необходимото да се излее в двигателната система. Излишното гориво в двигателя не се съхранява или използва.


7.Колата не стартира

Друг по-сериозен симптом на проблем с горивната помпа е състояние без пускане. Ако горивната помпа се повреди напълно – до степен да не може да осигури достатъчно количество гориво, за да може двигателят да работи, автомобилът ще откаже да стартира. Двигателят все още ще се задейства при завъртане на ключа, но той няма да може да стартира поради липсата на гориво. Ситуацията без стартиране може да бъде причинена и от различни други проблеми, така че правилното диагностициране на автомобила е силно препоръчително.

Горивните помпи се намират в почти всички превозни средства, оборудвани с двигатели с вътрешно горене, под една или друга форма. Повечето горивни помпи са изградени, за да издържат. Въпреки това, тъй като автомобилът достига голям пробег, не е рядкост, когато горивните помпи изискват замяна. Друга причина, поради която горивните помпи се провалят, е редовното съхраняване на по-малко от 1/4 от резервоара с гориво в колата ви. Ако вашето превозно средство проявява някой от горепосочените симптоми или подозирате, че горивната помпа може да има проблем, позволете на автомобила да се провери от професионален техник, за да определи дали помпата трябва да бъде сменена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *