Как ни помага парктроникът ?

Автомобили

При близки предмети и при маневриране под 16 км / ч системата за помощ – парктроник, автоматично предупреждава водача, когато нещо стане наистинаблизо пред или зад автообила.

Общо десет сензора на предната и задната броня излъчват ултразвукови сигнали, които се отразяват обратно от други превозни средства или препятствия. Въз основа на времето, което изминава между предаването и приемането на сигнала, микрокомпютърът изчислява разстоянието между автомобила и препятствието и активира визуален и / или акустичен сигнал, за да информира водача.


Първият жълт сегмент на дисплея – разположен на арматурното табло или на задния панел, в зависимост от това дали колата се движи напред или назад – светва, когато разстоянието между автомобил и препятствие стане по-малко от един метър (или 1,20 метра при задната част).

Тъй като разстоянието се скъсява, по-нататък жълтите сегменти на дисплея постепенно светват. Когато разстоянието стане по-малко от 30 сантиметра, светва първият червен сегмент и се прекъсва звуково предупреждение.

Това предупреждение звучи непрекъснато, когато разстоянието падне до 20 сантиметра. Когато колата се движи на заден ход, звуковото предупреждение звучи веднага, става все по-непрекъснато, докато превозното средство приближава препятствието. Поради това парктроник улеснява паркирането или маневрирането в тесни пространства.


Новоразработените системи за поддръжка на водачи и функции не само правят  още по-безопасно, но и по-удобно. Например, специалистите на Mercedes подобриха Програмата за електронна стабилност с нова, стандартна функция, насочена към повишен комфорт: автоматичен държач на хълма.

Това не позволява на колата да се върти назад, когато водачът се сменя от педала на спирачката към газта, когато се движи по наклон нагоре. В тези ситуации ESP® поддържа спирачното налягане за кратко време, така че водачът да може да се движи безпроблемно.


Намирането място за паркиране също става по-лесно и удобно с новоразработената опционална система за помощ при паркиране, която използва десет ултразвукови сензора. Тези сензори са активни до скорост от 35 км / ч и сканират областта отляво и отдясно на автомобила, измервайки дължината и дълбочината на възможните места за паркиране. Символ „P“ в инструменталната група информира водача, че това електронно търсене на място за паркиране е в ход.

След като бъде намерено подходящо място за паркиране, на дисплея се появява стрелка, която информира водача от коя страна на пътя се намира паркомястото. Сега водачът трябва само да спре, да включи задна предавка и да потвърди приемането на препоръчаното място за паркиране чрез натискане на клавиш на мултифункционалния волан. Веднага след като работи с газта, активната помощ при паркиране поема управлението и автоматично маневрира в паркомястото.

Водачът трябва само да ускори и задейства спирачките; ултразвуковите сензори на системата парктроник му помагат в това, като го информират за разстоянието до автомобила пред и зад колата му. Десетте ултразвукови сензора в предната и задната броня изпращат своята информация до електронен контролен блок, който не само измерва размера на паркомястото, но и изчислява най-добрия възможен път за влизане.

Данните се подават към електромеханичния усилвател на волана, чийто електромотор извършва необходимите движения на кормилото по свое желание. Намиране на пространство: Ултразвуковите сензори измерват дължината и дълбочината на паркоместата от двете страни на пътя. Паркиране: Активната помощ при паркиране насочва автомобила към мястото за паркиране, докато водачът просто ускорява и спира.

Новоразработената система за ориентиране при паркиране прави своя сериен производствен дебют в Mercedes-Benz CL-Class тази есен. Системата използва радарна технология, за да помогне на водача да намери подходящо място за паркиране и паркиране на автомобила.

Когато шофирате минава със скорост до около 40 км / ч, монтирани странични радарни датчици в предната и задната броня на новото луксозно купе измерват дали местата за паркиране от страната на водача и предния пътник са достатъчно големи за превозното средство.

След като системата намери подходящо място за паркиране от страната на предния пътник, в инструменталната група се появява син “P” символ, ако скоростта на превозното средство е под 16 km / h. Местата за паркиране от страната на водача се показват, ако индикаторът от тази страна е задействан.

След като водачът е спрял купето в положението, показано на дисплея и е задействал задна предавка, на дисплея се показва символично представяне на птичи поглед на ситуацията на паркиране. Цветните водещи линии показват на водача как най-добре да паркира: червена линия показва текущия ъгъл на кормилно управление, докато жълта линия показва ъгъла на управление, необходим за паркиране. Сега водачът завърта волана, докато двете линии съвпадат и след това може да започне бавно да завива.

Щом идеалните и действителните ъгли на управление съвпадат, водещите линии на дисплея се променят в зелено. При движение на заден ход, звуков сигнал информира водача, когато приближава предмет.

По време на маневра за паркиране системата за насочване непрекъснато следи ъгъла на управление и положението на автомобила. Ако водачът спре преди да достигне препоръчителното положение, например системата автоматично преизчислява идеалния ъгъл на управление за плавно паркиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *