Какво трябва да знаете за демпферният маховик ?

Автомобили

Технологията перфектно филтрира торсионните вибрации на двигателя и подобрява комфорта при пътуване в допълнение  намалява и шума.


Демпферен маховик служи за най-добра ефективност на автомобила и комфорт на водача. Всеки втори автомобил, който се откачва от сборната линия, е снабден с него – този процент на оборудване непрекъснато се увеличава. Маховикът с двойна маса помага да се филтрират динамичните вибрации между двигателя и скоростната кутия. Благодарение на два независими маховика, свързани чрез лагер или втулка, включително амортисьорна система, демпферният маховик защитава чувствителната скоростна кутия и останалата част от превозните средства срещу вибрациите на двигателя, като по този начин подобрява комфорта при шофиране.

Демпферен маховик с вътрешен амортисьор

При високи обороти на двигателя, центробежният товар натиска пружините към водачите и създава триене. Поради това триене, активният брой на пружините на рулоните се намалява, следователно, ефективната твърдост на пружината се увеличава и капацитетът на филтриране намалява. В DMF с вътрешни пружини малките прави пружини са интегрирани в задвижващата плоча. По-малко чувствителни към центробежното натоварване, те са в състояние да филтрират вибрациите.

За някои изключително взискателни приложения и особено при превозни средства със задно задвижване (RWD) е необходимо да се постигне изключително ниско ниво на вибрации на входното ниво на скоростната кутия. Технологията на амортисьорите за дълги пътувания (LTD) на Valeo, разработена за автоматично амортизиране на трансмисията, е интегрирана в DMF за постигане на тази цел. Демпферния маховик за дълго пътуване значително намалява възприеманите вибрации и шума на двигателя. Това представлява голяма стъпка напред в технологиите за филтриране на силови двигатели.

Този напредък е особено важен, тъй като двигателите за пестене на гориво, които сега се разработват, имат по-голям въртящ момент и съответно генерират по-големи вибрации, особено при ниски скорости. Демпференният маховик абсорбира вибрациите на въртящия момент, генерирани от двигателя към трансмисията, като по този начин увеличава комфорта на пътниците в автомобила. Две компактни устройства за филтриране придават на демпферния маховик необходимите качества, за да станат основен компонент в конвенционалните високопроизводителни двигатели утре, както и за хибридни силови двигатели, които имат най-строгите ограничения за инсталиране. LTD технологията се основава на два комплекта от три пружини, работещи последователно и синхронизирани от задна плоча. Правите пружини са по-малко чувствителни към центробежното натоварване, отколкото извитите пружини. Това осигурява по-малко триене, следователно филтрирането е по-добро от това с извити пружини.

В допълнение към известната технология за маховик с двойна маса, LTD DMF интегрира амортисьор с дълъг ход, разработен от Valeo за преобразуватели на въртящ момент в автоматични трансмисии. Тази комбинация му позволява да осигури оптимална филтрация, особено по време на стартиране, благодарение на максималното ъглово изместване от 80 °, както и изключително ниво на работа във всички режими на двигателя. Двумасовният маховик на Valeo с дълги пътувания предлага нива на комфорт, каквито не са били постигнати преди това при най-икономичните двигатели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *