Как работи хидравличната помпа в автомобилите?

Автомобили

Хидравлична помпа се използва от няколко основни компонента във вашия автомобил за изпълнение на много важни функции. В повечето автомобили хидравличните помпи се използват, за да спрат автомобила ви, да ви помогнат да управлявате автомобила, а също и да осигурите по-плавно и комфортно каране. Това ще ви осигури по-добро пътуване.

Хидравлични помпи

Може би най-важната хидравлична помпа във вашия автомобил е тази, която се намира вътре в главния спирачен цилиндър на вашия автомобил. Главният спирачен цилиндър е компонентът, който е отговорен за нагнетяването на спирачната течност през спирачните канали към спирачните апарати на вашия автомобил.

Хидравлични помпи в спирачните системи

Хидравличната помпа в главния цилиндър осигурява необходимата сила или налягане, за да позволи на спирачните апарати да задействат спирачния диск или спирачните накладки с достатъчно налягане, за да спрете вашия автомобил. Спирачните системи в съвременните превозни средства изискват огромно количество хидравлично налягане, за да спрете колата си – особено при високи скорости. Следователно хидравличната помпа в един от основните компоненти на вашия автомобил и е неразделна част от цялостната спирачна система. Спирачната течност, използвана за пълнене на резервоара на спирачките във вашия автомобил, е вид хидравлична течност.


Хидравлична помпа за кормилно управление

Хидравлична помпа за кормилно управление


Ако някога сте карали по-стар автомобил, който няма усилвател на волана, тогава знаете колко трудно се върти волана, когато автомобила се движи с по-ниска скорост. Въпреки това, съвременните превозни средства почти винаги се предлагат с помпи за усилване на волана(хидравлични помпи), които ви позволяват лесно да маневрирате автомобила си и дори да завъртите волана, когато превозното средство е в положение на покой.

Помпата за завиване на волана във вашия автомобил е също вид хидравлична помпа – тя движи хидравлична течност. Всъщност течността на кормилното управление не е нищо повече от хидравлична течност. Всеки път, когато завъртите волана си, хидравличната помпа в кормилната система на вашия автомобил изтласква течността на волана към управлението чрез въртяща се хидравлична помпа. В по-голямата част от превозните средства моторът в помпата се захранва от ремък и шайба.

Тъй като ремъкът захранва лопатките на двигателя и ротора в системата за усилване на волана, хидравличната течност създава високо налягане, което се използва, за да ви помогне да управлявате по-лесно автомобила си. Създаденото налягане се прилага върху торсионната лента, която е прикрепена към волана и зъбното колело (което завърта колелата). Колкото повече сила или въртящ момент прилагате към волана, толкова повече торсионната лента се усуква и завърта колелата.

Хидравлични амортисьори

Хидравличните окачвания са популярна модификация за много превозни средства в наши дни. Хидравличното окачване е форма на окачване, която използва независими амортисьори за всяко колело на превозното средство и се управлява от главно управление, което обикновено се поставя вътре в превозното средство.

Независимите амортисьори в хидравличното окачване използват малки хидравлични помпи за налягане и понижаване на амортисьорите на всяко от колелата. Отделните амортисьори могат да се включват и изключват с натискане на превключвател вътре в автомобила. Хидравличните помпи в амортисьорите създават високо ниво на принудително налягане, което позволява бързото втвърдяване на амортисьора и повдигане на определена част от автомобила.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *