Спирачни накладки – за какво служат и какви да изберем

Автомобили

Възможно е много по-ефективно използване на спирачната система на Вашия автомобил, отколкото просто да стъпите на педала, когато катерицата ви мине пътя. Спирачните системи на автомобили, камиони и мотоциклети са съставени от редица части, които превръщат действията на водача във физическа сила, която спира автомобила. Една от тези спирачни части е спирачната накладка на вашия автомобил.


Спирачните накладки са ключова част от автомобилната спирачка, тъй като те са компонентът, който контактува и прилага натиск и триене към спирачните ротори на автомобила – тези плоски, лъскави дискове, които понякога можете да видите точно зад колелата на някои превозни средства. Налягането и триенето, прилагани към спирачния ротор, забавят и спират колелото. След като колелата престанат да се въртят, превозното средство също спира да се движи. Въпреки че ролята на спирачните накладки като спирачни части е доста проста, самите спирачни накладки са всичко останало.


Поради това колко по-бързо се въртят колелата на автомобила и колкото повече тежи един обикновен автомобил или камион, спирачните накладки претърпяват изключително напрежение всеки път, когато забавите или спрете. Помислете за това: Бихте ли искали да вземете и задържите тежък метален диск, който се върти много бързо? Представете си бавно притискането на този диск, докато автомобилът се спре – това е неблагодарна работа, но спирачните накладки го правят многократно хиляди километри без да се оплакват.

Преди спирачните накладки бяха произведени, използвайки основно азбест като триещ материал. Това е така, защото спирачните накладки са изложени на много триене, което генерира много топлина. Азбестът е добър материал за абсорбиране и разсейване на топлината. И така, какъв е проблемът? Когато азбестът се разпадне, това създава опасност за дишането – и спирачните накладки могат да създадат много спирачен прах, когато забавят и спират превозните средства по пътищата. Сега някои спирачни накладки и други спирачни части са направени от по-безопасни органични материали.

Органичните спирачни накладки, понякога наричани нонасбестови органични накладки, са изработени от естествени материали, стъкло и каучук, както и от смоли, които могат да издържат на висока температура. Всъщност, високата топлина спомага за свързването на материалите на спирачните накладки. Кевларът също е важен компонент в много органични накладки. Предимство на органичните спирачни накладки, включително на кевларните спирачни накладки, е, че те са изработени от материали, които не замърсяват и са по-лесни за изхвърляне. Те също са по-меки от спирачните накладки от други материали, което означава, че те често са по-тихи. Недостатъкът на органичните спирачни накладки е, че тъй като те са по-меки се носят по-бързо. Тъй като те се носят, създават повече прах, отколкото други видове спирачни накладки.


Керамични спирачни накладки


Керамичните спирачни накладки предлагат отлична спирачна ефективност, износват се с течение на времето и са много леки – всичко това е важно за висококачествено шофиране. И така, какъв е проблемът с керамичните накладки? Те са много скъпи.
Керамичните спирачни накладки са изработени от керамични влакна, пълнител, свързващи вещества и дори могат да имат малки количества медни влакна в тях. Тъй като те са предимно керамични, тези части на спирачките разсейват топлината добре, което запазва производителността си дори и след многократни упорити спирания. Те също така не се разграждат много често при многократна употреба; това означава, че те произвеждат по-малко прах от другите видове спирачни накладки – и прахът, който правят, е по-светъл и не се придържа към колелата. Въпреки това, тъй като са толкова скъпи, керамичните спирачни накладки не са за всеки тип превозно средство.
Спортните автомобили, които обикновено се управляват трудно – като част от клубните състезания, например – могат да се възползват от керамични спирачни накладки; Въпреки това, почти всеки друг автомобил се справя добре с накладки, направени от различен вид материали. За повечето шофьори допълнителната производителност на керамичните спирачни накладки не струва допълнителните разходи.


Метални спирачни накладки


Металните спирачни накладки са може би най-често срещаните спирачни накладки, които се намират на колите днес.Повечето автомобили на пътя днес имат метални спирачни накладки. В случай, че се чудите, тези спирачни накладки не са само плочи от метал. Обикновено са направени от желязо, мед, стомана и графит, всички смесени и заедно и свързани, за да образуват материала на тампона.
Причината, поради която тези подложки са толкова често срещани, е проста – металните спирачни накладки са икономични, ефективни и издръжливи. Те осигуряват добра производителност и са добри при прехвърлянето на топлината, генерирана от триенето, със спирачните ротори. Недостатъкът на металните спирачни накладки е, че те са тежки, което може да има (малко) отрицателно въздействие върху разхода на гориво на автомобила. Също така, поради допълнителното тегло, металните спирачни накладки не са най-добрият избор за шофиране с висока производителност. Изработването на метал прави трудно подложките. Това ги прави трайни. Но тъй като в металните спирачни накладки няма какво толкова много “даде”, те могат да причинят повече износване на спирачните ротори, отколкото другите видове спирачни накладки. Самите метални спирачни накладки се задържат добре, но те често влияят отрицателно върху дълготрайността на другите части на спирачките. Накрая, металните спирачни накладки работят най-добре, когато са топли. Когато стане много студено за превозното средство с метални спирачни накладки , спирането може да отнеме малко по-дълго от обичайното, докато спирачните накладки се загреят.
За повечето шофьори позитивите на металните спирачни накладки надхвърлят негативите, особено след като металните спирачни накладки са подходящи за спиране на тежки превозни средства като камиони.


Спирачни накладки за мотоциклети

Мотоциклетите често използват керамичен или органичен материал за спирачни накладки.
Спирачките за мотоциклети работят на същия принцип като автомобилните спирачки: Прехвърлянето на действие от водача в сила, която спира колелата. Когато водачът на автомобила или камиона прилага спирачките, всичките четири колела работят заедно, за да забавят или спрат автомобила. На мотоциклетите предните и задните спирачки обикновено работят независимо един от друг. Повечето мотоциклети имат самостоятелно контролирани предни и задни спирачки, но контролът се различава: предната спирачка се контролира от лост на ръчната спирачка, докато задната спирачка се контролира от педал. Предната спирачка е по-ефективна и осигурява по-голямата част от спирачната сила. Поради това, мотоциклетните спирачни накладки са ключов компонент на безопасността на мотоциклета и важна спирачна част.

Спирачните накладки за мотоциклети се произвеждат, като се използват същите материали, използвани в автомобилните спирачни накладки – най-често се срещат керамични и органични накладки. Тъй като мотоциклетите са по-малки и тежат значително по-малко от колите и камионите, органичните накладки за спирачките не се носят толкова бързо, кололко за кола.


Спирачни накладки за камиони


Големите камиони често използват керамични или метални спирачни накладки – и двете са известни със здравина и дълготрайност.
Тъй като камионите са толкова големи и тежки, техните спирачни накладки са особено важни. Необходима е много енергия, за да се спре напълно натоварен камион, движещ се със скорост на магистралата, дори е нужно много енергия, за да се спре празен камион, който почти не се движи. Това означава, че силата на подложката и способността му да спира многократно натоварването е много важно. Органичните спирачни накладки, не се препоръчват за камиони, защото те са меки и се носят по-бързо от други видове спирачни накладки. Какъв тип спирачна част предполагате, че е подходяща за голям камион?

Металните и керамичните спирачни накладки за камиони са добър избор. Керамичните спирачни накладки предлагат много спирачна сила, дори и за тежки товари, но не забравяйте, че са много скъпи. Металните спирачни накладки са по-евтини, но те носят роторите много по-бързо от керамичните подложки. Типът на камиона и използваното за него трябва да определят спирачните части, които са монтирани върху него.
Очевидно е, че компактен камион, който се използва главно за пътуване до и от работа, няма да се нуждае от високоефективни спирачни накладки, за които ще се нуждае тежкотоварен камион, който рутинно пренася тежки товари през планините. Отново, вида на избрания материал за спирачна накладка на камиона наистина зависи от размера на камиона, теглото на товара, който ще бъде теглено, и терена, на който ще бъде подложен.


Ефективни спирачни накладки


Професионалният шофьор на състезателен автомобил разчита на правилното функциониране на спирачките на автомобила – всъщност животът им зависи от него.
Може да мислите, че ускорението е най-важният фактор за автомобилите с висока производителност, но повечето професионални шофьори ще ви кажат, че спирачките са еднакво важни. В края на краищата, не можете да спечелите състезание, ако преминете през стена. Не забравяйте, че във всички автомобили (но особено колите с производителност) спирачките не са само за спиране. Те също така помагат на автомобила да се справя с завои. Така че, въпреки че автомобилите с производителност могат да изглеждат като че ли ще излязат изцяло по време на състезанието, спирачките също получават доста добра тренировка. Висококачествените спирачни накладки и другите спирачни части трябва да могат да се справят.
Един от най-важните компоненти на високоефективните спирачни накладки е тяхната способност да разсейват топлината. Ако спирачните накладки станат прекалено горещи, спирачките ще се износват – често кипящата хидравлична спирачна течност в процеса. Спирачното затихване възниква, когато компонентите на спирачката станат твърде горещи, което води до загуба на спирачната сила.

Тъй като спирачката се износва бързо в състезанията, повечето високоефективни спирачки са керамични. Въпреки това, някои много висок клас състезателни автомобили започват да използват материали като въглеродни влакна. Както керамичните, така и спирачните накладки от въглеродни влакна са леки (друга грижа за шофьорите) и разсейват топлината, така че да останат здрави по време на състезанието. Основният недостатък е техният разход. Както вече споменахме, керамичните (и въглеродните) спирачни накладки са много скъпи.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *